RETUL
Show Menu

Stack en Reach

Stack & Reach laat zich het makkelijkst uitleggen d.m.v. de tekening hiernaast. De meeste merken werken met zoals framematen 52, 54, 56, etc. of tegenwoordig ook erg in trek de maten XS, S, M, enz. Dat is allemaal heel erg aardig, maar het zegt werkelijk helemaal niets over de ‘echte’ maat en pasvorm die een fiets heeft. Net als bij t-shirts pas je de ene keer in een medium, maar past de large van een ander merk je ook prima. Stack en Reach zijn maten gemeten vanuit het hart van het bracket in afstand (hoogte en lengte) tot de bovenzijde van de balhoofdbuis. In combinatie met de zitbuishoek kun je op deze wijze alle fietsen op een en dezelfde wijze meten en dus de echte maten en ‘pasvorm’ eigenschappen in kaart brengen. Bijna alle grote merken hebben inmiddels de stack en reach maten in hun geometrie tabellen staan zodat na de meting op de Retul fitbike je precies kunt zien welke frames aan die voorwaarden voldoen.

Aan de hand van het onderstaande voorbeeld wordt een en ander nog duidelijker:We nemen als voorbeeld de Specialized Transition in L en XL van 2009. De stack & reach waarden van de L en XL zetten we naast elkaar.

  • Maat L : stack 52,6 cm en reach 40,5 cm.
  • Maat XL: stack 52,7 mm en reach 42,5 cm.

Er zit dus in de hoogte van beide fietsen gemeten van het bracket tot aan de bovenzijde van de balhoofdbuis slechts 1 mm verschil. Jawel, het verschil tussen maat L en XL is welgeteld 1 mm. Zijn de fietsen dan eigenlijk niet gewoon hetzelfde of zijn er toch andere verschillen die de fietsen van elkaar onderscheiden? Het laatste is het geval. Het verschil tussen de L en de XL zit namelijk niet in de hoogte want die ene mm gaat het verschil echt niet maken, maar het verschil zit in de lengte van de bovenbuis. Die is in de XL 2 cm langer. En dat is waarom Specialized in 2009 binnen de Transition serie toch een L en een XL had. Maar kijken we naar dezelfde fiets in 2010 en dan specifiek weer naar maat L en XL dan zien we het volgende:

  • Maat L: stack 52,6 cm en reach 40,5 cm (niets veranderd).
  • Maat XL: stack 54,2 cm en reach 42,1 cm (deze maat is dus nu 1,5 cm hoger dan een jaar eerder en 4 mm korter).

Dit model zit nog steeds bij Specialized in de 2012 collectie van de USA, maar inmiddels heeft Specialized ook de Shiv Tri. Ter vergelijking ook van dit model de stack en reach waarden in maat L en XL.

  • Maat L: stack 56,5 en reach 42,5 cm.
  • Maat XL: stack 59 cm en reach 44,5 cm.

Kortom, bij alle 2 de fietsmodellen worden de maten L en XL genoemd, maar ze hebben een compleet andere geometrie en dus een compleet andere pasvorm. Zou je goed passen op de 2009 Transition Pro in maat XL dan zou je op maat XL van de 2012 Shiv Tri een hogere stuur positie hebben van ruim 6 cm en een 2 cm langere afstand naar het stuur. Qua stackwaarde komt de XL van 2009 nu overeen met een maat die in 2012 zou vallen tussen de S en de M!

Dit geeft aan hoe belangrijk het is om van te voren eerst goed te laten meten voordat je tot aanschaf van iets moois over gaat.

METEN = WETEN

Mede om die reden is ook Retul FrameFinder ingelijfd in het programma van Retul.nl. Klik hier om meer te lezen over Retul FrameFinder en haal het gissen uit de keuze van je fiets.