RETUL
Show Menu

Wat is Retul

Retul is het eerste complete bikefit 3D meetsysteem speciaal ontwikkeld voor positie metingen bij fietsers. De meeste winkeliers geven klanten -bij aanschaf van een fiets of fietsmaat-  hun ‘advies’ op basis van statische gegevens zoals binnenbeenlengte, romplengte, schouderbreedte, etc. Helaas is dat de meest onnauwkeurige manier die er bestaat. Deze statische gegevens ‘vertellen’ namelijk helemaal niets over hoe uw lichaam zich gedraagt op de fiets. Het resultaat is dan ook een fiets die  -hopelijk-  wel past qua maat, maar waarvan de afstelling vaak niet goed is met als gevolg klachten. Dat kunnen allerlei verschillende klachten zijn. Van achillespees tot aan nek en alles wat daar tussen in zit.

Retul is een 3D infra rood meetsysteem. De fiets wordt in de indoortrainer geplaatst en u wordt voorzien van 8 LED sensoren die allen 500 x per seconde een signaal sturen en al die signalen worden opgevangen en ‘gelezen’ door een infrarood camera. Deze infrarood camera legt telkens in stappen van minimaal 15 sec. alle bewegingen vast die bij het fietsen belangrijk zijn.

Zo wordt onder andere bepaald wat de stand van de enkel is en hoe deze beweegt tijdens het fietsen, wat het effect is van de zadelstand op de hoek in de knie en op de beweging van het bekken op het zadel, maar het registreert ook de houding van de fietser zoals de juiste hoek in de armen, de rug, de nek, en de schouders ten opzichte van de romp. Maar niet alleen het zijaanzicht wordt in kaart gebracht ook de laterale beweging van de knieen wordt gemeten. Dat wil zeggen dat de beweging van de knieen ook van links naar rechts wordt gemeten oftewel hoe de knie in meer of mindere maten richting het frame beweegt of juist er meer vandaan en dat ook weer bij elke pedaalomwenteling.

De LED sensoren worden op de meest kritische plaatsen bevestigd. De sensoren zitten vast een een klein kastje wat u op de broek of het shirt krijgt geplaatst. De metingen zijn zo nauwkeuirg dat afwijkingen in de meting minder dan een mm. zijn.

Vaak wordt gedacht dat een dergelijk meting alleen maar is bedoeld voor professionals, maar het tegendeel is het geval. Hoewel inderdaad vrijwel alle grote wielerploegen en triathleten getest zijn door of zelfs in het bezit zijn van een Retul systeem is een dergeljke meting zeer zinvol voor iedereen. Van recreatieve fietser tot prof. In principe zijn onze lichamen namelijk niet wezenlijk verschillend van elkaar. Schouders, heupen, knieën, etc. zitten toch echt bij iedereen op dezelfde positie.  Het verschil tussen doodgewone sportieve fietsers, sportieve prestatiesporters en profs zit hem namelijk niet zozeer in het lichaam, maar meer in de werking van het lichaam. Met andere woorden, een prof heeft een andere ‘motor’, maar een zelfde ‘chassis’. Functioneel gezien werken alle lichamen op spier- en gewrichtsniveau hetzelfde.

Een goede positie op de fiets voorkomt klachten of kan de klachten die u heeft oplossen en het plezier in het fietsen vergroten of weer terug brengen. Maar Retul is geen wondermiddel. Het is een stuk gereedschap, het meest geavanceerde in zijn soort, dat alleen zijn waarde heeft wanneer er een deskundig en ervaren bikefitter mee aan de slag gaat. Om die reden ook doen wij bij Tri-Run geen MTB metingen. Wij zijn geen MTB specialist en willen die illusie ook niet wekken. Wij zijn uitsluitend gespecialiseerd in triathlon- en racefietsen. Een eerlijk advies is onze enige prioriteit!

Heb je nog geen fiets, maar wil je er 1 aanschaffen?

Dan is een meting in combinatie met de Retul Müve Fit Bike de oplossing. Klik hier om direct naar de Retul Müve Fit BIke informatie te gaan.